hits

Er Gud en drittsekk?

Interior of St. Vitus Cathedral, Prague, Czech Republic

For noen dager siden satt jeg sammen med en kvinnelig teolog. Hun har en viktig stilling i kirken. Vi snakket litt om ting som man prater om under et første møte til en kort lunsj. Hun sa «av og til tenker jeg at Gud er en drittsekk»

Jeg fikk sjokk. Hører jeg riktig? Kan en teolog si slikt? Til og med jeg som er religionskritiker kunne ikke tenke meg å si sånt. 

Jeg har riktignok tenkt dette i mange sammenhenger, for eksempel:

 • Når min unge søster døde av kreft og jeg trodde at Gud kom til å hjelpe henne, at hun skulle bli frisk.
 • Når mine venninner ble voldtatt natten før henrettelse i iransk fengsel.
 • Når Irak-krigen begynte og jeg så hvordan bombene falt på hus der barn bor.
 • Når Fallujah som var en stor by med 300.000 menneske ble bombet med sennepsgass fordi de skulle finne Saddam, satt jeg tre netter våken og gråt for folket der.
 • Når Libya ble bombet dag og natt og jeg kunne se barn bli drept, hus bli revet, og sykehusene bli ødelagt. 
 • Når det palestinske folk ble murt inn på Gaza-stripen og de ble evige fanger.
 • Når rike sjeiker reiser til flyktningleire for å kjøpe jenter på 9 og 10 år.
 • Når homofile blir kastet ut fra høyden bare fordi de er homofile.
 • Når små barn blir voldtatt av sine nærmeste.
 • Når Kristoffer ble drept av stefaren sin.
 • Når kvinner blir steinet. 

Da tenkte jeg at Gud er en drittsekk.

Men:

Jeg torde ikke å si det høyt fordi min muslimske bakgrunn holder meg i redselen for Gud. Men når en prest formulerer seg slik, forstår jeg hvordan islam er tilbakestående.

Hvordan kan kristendommen bevege seg og utvikle seg gjennom forskning, film, satire og kritikk? Er europeiske folk mer intelligente enn folk fra fra muslimske land? Det er umulig.

Hvordan kunne Gaute Gunleiksrud for mer en tretti år siden si «Jeg gråter inne meg når noen gjør evangeliet  identisk med kampen mot de homofile. Det er galt». Når jeg leser om den lovende fag-teologen får jeg gåsehud, hans kloke ord får meg til å gråte. En prest kan formulerer seg slik. 

Når paven i fjor ba om unnskyldning for det kirken hadde gjort mot kvinner og homofile, faller jeg på kne for denne mannen, for hans tro og for hans bevissthet .

Hvilken imam eller aytollah har sagt noen liknende på tusen år? De preker om hat og jihad, de preker om kvinneundertrykkelse og synd og «Gud er stor». De tror  det er Vestens skyld at deres land er fattige og korrupte. De kan ikke se hvor feilen ligger.

Hvorfor har to religioner så forskjellige menneskesyn? Svaret er hos profetene. Jesus kamp var basert på bevissthet. Han ble korsfestet for sin bevissthet. Hans kamp var å skille mellom religion og tro. Fordi de jødiske religiøse lederne delte makten med keiseren. De var en elite med stor makt over samfunnet. 

Med Muhammed er det motsatt. Fra begynnelsen prøvde han å kombinere makt med tro. Slik at islam ble en maktfaktor som skal styre individets liv hvert eneste sekund. Han skaper kontroll gjennom ritualer som etter hvert blir en slags tvangstanke og tvangshandling hos muslimer.

Han kontrollere individet for å kontrollere hele samfunnet. Profeten brukte alle barbariske metoder for å skaffe seg makt. Men Jesus er motsatt, han gir seg, bærer korset og døde på korset uten medlidenhet for seg selv, uten motstand , uten å forsvare seg. Han giftet ikke seg med små jenter, han ledet ikke krig, kappet ikke hoder. Kvinner er alltid rundt ham, de er blant hans apostler.

Det er mange voldelige vers i bibelen og det er mange vers om kvinneundertrykking, men bibelen er skrevet av apostlene etter Jesus og de bruker korsfestelse for å få hevn. Peter er en av de som hatet kvinner. Og senere går kirken mot det som var hele budskapet for Jesus. Kirken vil ha makten. Så blir de kvinnelige apostlene borte fra evangeliet og kvinnene-apostlene blir sensurert og etter hvert borte fra malerier og kunst.

Men denne kirken, som er opptatt av makt, går gjennom en renessanse og utviklet seg slik at den blir mer og mer åpen for individets frihet.  Eller Europa gjennom tiden etter renessansen klarer å redusere kirkens grep på folks liv. Og i dag er kristendom en tro, en privat sak, men islam har gått motsatt vei . En tilbakestående religion som etter 1979 har hatt regresjon til under Muhammeds tid hvor man drømmer om islams storhetstid.

27 kommentarer

Om denne eventyrskikkelsen er en drittsekk eller ikke er vel irrelevant.

Det beste er å slutte og leve som om disse fantasivennene er reelle.

Peder Aresvik

Peder Aresvik

Uhyre innsiktsfullt om kristendomsforståelse Lily - den må sees i lys av sin tids skapelsesmytos, en fortelling om en skaper som først skapte den hele verden, og avsluttet med å gjenskape seg selv som menneske inn i den på den femte og siste skapelsesdag (den sjette dag står det ikke nevnt et ord om).

Om dette Jesus at man som menneske skulle elske sin Gud/seg selv av hele sitt vesen og sine medmennesker som seg selv.

En sterkere overføring av beslutningsmyndighet fra den ytre lov til den personlige moral var da neppe mulig - man kunne bli korsfestet for langt mindre!

Og dette "store bud" har gjort kristendommen autonom og for all tid selvutviklende for det enkelte menneske....

Hawkeye i Tv-serien Mash sa noe som har sittet ved meg hele livet.

Hva er verst av jorden og helvete? Svaret er jorden. For i helvete pines bare folk som fortjener å være der, mens på jorden går ondskapen utover barn og andre uskyldige.

Olaus Trøgheim

Olaus Trøgheim

Herre. De er jo alle drittsekker.

Når det gjeld Gud/Jahve kan ein tru eller ikkje tru han eksisterar. Kan det vera noko trøyst, Lily, at når det gjeld Allah/al-Lah, er det klare prov for at det ikkje er sant at Koranen er send ned frå ein gud eller er guden sine ord = Allah/al-Lah eksisterar ikkje, i alle fall ikkje slik han er skildra i Koranen.

Du er nødt til å lære deg forskjellen på da og når!

Da min unge søster døde av kreft og jeg trodde at Gud kom til å hjelpe henne, at hun skulle bli frisk.

Da mine venninner ble voldtatt natten før henrettelse i iransk fengsel.

Da Irak-krigen begynte og jeg så hvordan bombene falt på hus der barn bor.

Da Fallujah som var en stor by med 300.000 menneske ble bombet med sennepsgass fordi de skulle finne Saddam, satt jeg tre netter våken og gråt for folket der.

Da Libya ble bombet dag og natt og jeg kunne se barn bli drept, hus bli revet, og sykehusene bli ødelagt.

Da det palestinske folk ble murt inn på Gaza-stripen og de ble evige fanger.

Når rike sjeiker reiser til flyktningleire for å kjøpe jenter på 9 og 10 år.

Når homofile blir kastet ut fra høyden bare fordi de er homofile.

Når små barn blir voldtatt av sine nærmeste.

Da Kristoffer ble drept av stefaren sin.

Når kvinner blir steinet.

Allah er feminist.... Derfor feminisme blir kalt for kreftsvulst i Vesten.

Feminsm is cancer

(Søk på nett og les Milo's synspunkter)

Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

Skal man ta litt religionshistorie inn, så var det kristne sekter i de første århundre som ikke hadde det GT, dem betraktet GT guden som ond.

Men når det er sagt, er islam kun en pedofil dødskult. Dem blir hjernevasket som barn til å hate andre og projisere sine egne problemer på andre.

Når man må lyve for å bli trodd på, er et tegn på at alt islam står for er en løgn. Slikt må fjernes fra vesten. Men også i alle andre steder.

PS! Hvordan kan en sort afrikaner bli muslim? Når i islam blir alle sorte afrikanere betraktet som laverestående dyr, der apekatter har høyere intelligens enn en sort afrikaner. Men også at ingen sort afrikaner kan komme til himmelen, dem skal rett til helvete.

Tror Judas må ta medisinen sin

Gud er en drittsekk og en sadist. Om han da finnes, noe jeg er ganske sikker på han ikke gjør.

Alle religioner påstår at deres Gud/guder er allmektige. Javel, hvorfor klarer han/de ikke å få slutt på all sykdom, elendighet osv. Hvorfor må uskyldige barn dø, av kreft, gjennom krig eller menneskehandel?

En allmektig gud ville aldri tolerert at uskyldige lider.

Jeg kan jo utfordre enhver gud til å ta mitt syndige liv i bytte mot et barns liv - når som helst.

Klarer ikke gudene det så er de ikke allmektige, og kun noen sadister som nyter å se mennesker lide.

Men, som sagt - gud eksisterer nok ikke - så man må nok fortsatt se mennesker lide. Den faenskapen er det nok vi mennesker som står for.

Med tanke på at Gud ikke eksisterer så kan Gud umulig være en drittsekk.

Spørsmålet burde heller være er mennesker drittsekker ?

Svaret på det er ja

all ondskap som er utført igjennom historien og i dag utføres av mennesker ikke av en oppdiktet karakter som bor i skyene.

Kloke ord Lily. Herrens veier er uransakelige heter det visst. Nei jeg tror ikke på at Gud er en drittsekk. Det er for egoistisk. Men om Gud er han eller hun eller hen er ikke godt å si. På jorden finnes det ihvertfall mange drittsekker. Alt for mange. Og disse står for det meste av grusomhetene mot uskyldige. Og koranen er med og hjelper til. Hvorfor noen tror på det der oppdiktede mølet der er meg en gåte. Kan noen fortelle meg hva som er så fantastisk med islam? Vil Lily bli muslimenes Martin Luther?

Petter Haugen

Petter Haugen

Fallujah har da aldri blitt angrepet med sennepsgass, er du sikker på at du ikke tenker på Halabja massakeren?

Du spør om europeere er mer intelligente en folk fra muslimske land, og konkluderer selv: Umulig.

Min påstand er at du tar dundrende feil.

Århundrer med inngifte på inngifte fører beviselig til fødselsskader. Også på hjernen.

Du trenger ikke gå lengre enn til Helsedirektoratet for å få dokumentert at muslimer i meget stor grad fødes med diverse fødselsskader europeere stort sett er forskånet fra. For ytterligere å bekrefte en slik påstand, viser jeg til det absolutte fravær av innovasjon og utvikling i muslimske land.

Det er prisverdig at Lily endelig påpeker grusomhetene i islam. Hun påpeker akkurat det vi andre også ser med islam. Derfor vil vi helst ikke ha dette svineriet her hos oss. Men når ikke disse "frafalne" gjør seg mer gjeldende for å få forandring så vil det bare fortsette i gal retning. De vet jo godt om hvordan dett skrotet av tankegods praktiseres. Hun vet også hvordan det er å leve i et fritt demokratisk land. Hvorfor så mange av disse "flyktningene" arbeider for å holde på sine udemokratiske forskrudde tradisjoner er vanskelig å forstå. De burde opprette en konto likedan som "MeToo" og fortelle sannheten om islam og overgrepene. Men disse ser jo opp til svindel og løgn som ærefullt så det er vel ikke mye å vente fra den kanten. Noe annet er at våre myndigheter velsigner dette svineriet i demokratiets navn. Skammelig.

Men det er ikke noe problem Lily. Bare omvend deg til kristendommen og spill på lag med oss. Jeg tror at våre verdier og bud langt overgår koranen. Og da tenker jeg på vår protestantiske tro. Ikke katolsk med misbruk av korgutter, korrupsjon, slaveri og ellers alle likene de har i sine skap. Det som Jesus preket var evige sannheter for å bevare menneskene og la dem ha et godt liv. Til mer jeg lærer om naturen og levende liv til mer tror jeg på en Gud. At alt dette fantastiske ble til ved en tilfeldighet det er ufattelig. Om det er en intelligens eller noe annet som står bak det hele er ikke godt å si, men det er ihvertfall ikke Muhammed. Ingen er Guds stedfortreder på jord. Ikke paven og ikke Muhammed. Ingen har noen tillatelse til drap slik som det hevdes i islam tydeligvis. Men det hjelper jo å holde bestanden av forskrudde nede på et akseptabelt nivå. Noen av disse har visstnok hørt om dommens dag. Det blir nok en nedtur for mange vil jeg tro. Slik forakt for levende liv som islamistene legger for dagen skal en lete lenge etter. Inndoktrineringen og hjernevasken har satt sine spor. Av erfaring og sunn fornuft velger jeg å tro på vår enkle protestantiske lære og så får andre gjøre hva de vil, men å tro på en pedofil massemorder og kriminell det er ganske stakkarslig. Så din oppgave Lily blir å gå til en eller annen moskee og opponere mot vantroen islam. Men ta på skuddsikker vest og ha med eskorte. Det er på tide å ruske opp i disse terroristreirene.

Frihet skaper intelligens, det er det bred enighet om i forskermiljøene. Grunnen er at folk som ikke er frie bruker så mye av hjernekapasiteten på å unngå å komme i et problematisk situasjon for sine meninger, frie folk får brukt denne hjernekapasiteten på andre ting og det er den avgjørende forskjellen.

Hvordan intelligensen er fordelt det kan en jo diskutere, men å pugge koranen i dag etter dag kan jeg ikke se har så stor hensikt. Mange andre ting de kunne ha lært ungdommen enn islam. Men det er et faktum at mange av disse med utenlandsk bakgrunn har greid seg bemerkelsesverdig bra i Norge. Så det er tydeligvis noen som ikke er offer for innavl og degenerering. Hadde ikke mange av våre oppfinnere hatt fantasi og frihet så hadde sikkert verden sett anneledes ut. La oss derfor sette pris på vår frihet mens vi enda har litt tilbake. Islam bør ikke få ekspandere i Norge.

Vår kultur baseres på menneskerettighetene - et lovverk som er hinsides enhver religøs svada.

Det enkle er ofte det beste.

Rett og slett en veldig så god og opplysende analyse. Fortjener et større publikum. Derfor har jeg sendt et tips til Ole Torp om å invitere deg til "Torp" på Nrk.

Anon: menneskerettighetene du refererer til er heller ikke annet en en tros-konstruksjon, der mennesket gis rollen som den skapningen i universet med høyest verdi - og ikke minst likeverd, noe som innebærer at alle mennesker har samme verdi uavhengig av ideologi, verdisyn eller handlinger. Det er dessuten ikke noe reelt lovverk, og måten menneskerettighetene håndheves på er sterkt varierende både i kvalitet og konsekvens.

Audun Berg: Lily Bandehy blir tiet ihjel, det er ikke det at hun ikke lar seg høre. Alle de frafalne ties ihjel, og de motarbeides intenst av de såkalte integreringsorganisasjonene som tjener fett på at media henvender seg til de ekstreme religiøse.

Lily er en av de mest direkte stemmene vi har, og det "straffes" hun for. Hun er i tillegg kvinne. Når jeg ser hvem som kritiserer henne, tenker jeg ofte at kvinne er kvinne verst, og at det ligger mye misunnelse til grunn.

Når det gjelder ditt om at hun bør omvende seg til kristendommen, bare ikke til katolisismen, blir det hele bare dumt. Sorry to say.

Selv er jeg født og oppvokst som katolikk, mener du jeg misbruker korgutter og andre barn?

Mener du tidligere riksadvokat Rieber-Mohn gjør/gjorde det?

Hvorfor påpeker du ikke heller de mange små kristne miljøene hvor incest praktiseres, og hvor patriarker får ta for seg av småpikene når de blir klare for å "plukkes"?

Vi har en kjent ekstrem-pastor som giftet seg med barnepiken til barna sine, for eksempel. Er hun 40 år yngre? Han var sjelesørger for jenta, og ville blitt tiltalt og straffet om tittelen hadde vært "prest" (i den norske kirken), eller om han hadde vært helsepersonell og forøvrig med de samme oppgaver. Tenk litt over det før du forsøker å starte "religionskrig" (ironivarsel).

Det er ikke religionen i seg selv, men utøverne. De som legitimerer den.

Hvis Gud finnes er han den mest ondskapsfulle sadistiske kødden av alle. Overgår lett vår tids største tyranner med god gang.

Når det er sagt tror jeg ikke vi kan skylde på noen andre enn oss selv for all faenskap som skjer og har skjedd i verden.

Til tross, hvis man sammenligner læren til den pedofile krigshisseren og tyrannen Muhammed (tilbes som ufeilbarlig av verdens muslimer???) og Jesus, er det liten tvil om hvem jeg liker best.

#fuckreligion....

Kristin B. Jo dessverre forekommer det en del uakseptable forhold i kretser innen miljøer blant protestanter også. For mange tar ikke skriften alvorlig. Men likevel synes det å komme frem at katolikkene er et hakk verre. Jeg tenker her på skandalene som blir rullet opp i Amerika og andre steder. Jeg har ikke inntrykk av at så mange av våre prester driver med slikt. De fleste av våre prester er gifte så jeg må anta at de har et noenlunde normalt sexliv. Men jeg har jo reist rundt en del og diskutert forskjellige ting med katolikker som jeg har jobbet sammen med og andre og de var ikke så veldig glade i disse prestene. Ikke i paven heller for den saks skyld. Vi har vår tro og forsøker å holde oss til skriften, men kirken og alt fanteriet der har vi ikke så mye til overs for. Men vi er jo født inn i det så da blir det slik, sa de. Men mange av disse var nok ganske bra på linje med oss som kaller oss protestanter.

Nei jeg forsøker ikke å starte noen religionskrig, men påpeker bare en del ting som ikke burde forekomme. Det gjelder generelt. Verden hadde sikkert vert et bedre sted om flere holdt sin sti ren.

Lily påpeker også ting som ikke burde forekomme. Og jeg har stor sans for hennes betraktninger. Hun har både innsikt og erfaring. Og jeg kan støtte henne i det meste tror jeg. Men jeg vanker ikke så ofte i disse spesielle miljøene så jeg må bare støtte meg til det som kommer opp i presse og kringkasting. Og det er riktig som du sier at mange av lederne i miljøer fulgte ikke skriften så nøye tidligere og heller ikke nå, men kanskje litt bedre. En ting er å preke moral og bud på møter, men å følge det selv det var nok litt verre. Det burde det jo ikke være. Liv og lære burde henge sammen. Men da en lære som er fornuftig og sannheten.

Kristin er dame etter navnet å dømme så yngre korgutter var kanskje ikke i hennes stil, men jeg vet ikke. Det er jo så mange legninger som er inn nå at det er ikke godt å si. Jeg regner meg som hetro og trodde det var normalt , men jeg er ikke sikker lengre. Det samme kan det være også. Om det skulle bli et eller annet mellom mann og kvinne så må det bli frivillig og til beste for begge parter. På normal måte uten perversiteter.

Det er jo fortsatt slik at en må regne med å få litt stryk om en slenger med leppa. Men uten en fruktbar diskusjon blir det liten forandring. Det er jo det som er demokratiets styrke. Løsning på problemer til det bedre.

Men jeg tar avstand fra islam. Der er det for mye som ikke passer meg eller så mange andre. Mange har "flyktet" hit av en eller annen grunn og forlanger å få det slik som de hadde det der de kom fra. Diskriminering av andre for bagateller, nekter å tilpasse seg nye miljøer, hets og straff av de som begynner å tenke selv, en del snuskete forretninger og annet fanteri. Det gir sant og si ikke ikke noe godt inntrykk. Det gjelder ikke alle, men for mange. Så konklusjonen blir at islam er ikke noe for et sivilsert samfunn. Ikke for noe annet heller. Islam er jo ingen religion, men en rasistisk krigsdoktrine slik som det blir praktisert.

Takk for ei modig stemme og ein knallgod blogg. Denne gongen lurer eg på om du kan svara på dette:

Du skriv:

"bibelen er skrevet av apostlene etter Jesus og de bruker korsfestelse for å få hevn. Peter er en av de som hatet kvinner."

Kva for hevn? Over kven?

Kan du forklara korleis du veit at Peter hata kvinner? Iflg evangeliet må han ha vore gift, for han hadde ei svigermor.

Martin Ellingsen

Martin Ellingsen

Du skriver mye interessant, men her begynner det å komme en del leddsettninger jeg må stusse på:

"Det er mange voldelige vers i bibelen og det er mange vers om kvinneundertrykking, men bibelen er skrevet av apostlene etter Jesus og de bruker korsfestelse for å få hevn. Peter er en av de som hatet kvinner. Og senere går kirken mot det som var hele budskapet for Jesus."

-Hva er sammenhengen mellom voldelige vers i Bibelen og -Bibelens helhetlige budskap? M.a.o. hvilken kontekst og sammenheng inngår de voldelige versene i? Hvorfor er de relevante i denne sammenhengen?

-Når bruker Jesu apostler korsfestelse for å få hevn? Dette har jeg ikke hørt en eneste anerkjent historiker eller teolog hevde noen gang.

-Hvilke kilder har du på at Peter hatet kvinner? Dette fremstår, som forrige setning, som en påstand tatt helt ut av sammenheng uten noe som helst belegg i verken faglitteratur eller historiske tekster.

God religionskritikk er viktig, og resten av avsnittet har gode poenger, men når det er ispedd kontekstløs kritikk uten kilder svekkes budskapet. Resten av teksten, med ett unntak, er god, men her kommer betraktingene for kort.

Gud ga oss en fri vilje til godt og ondt. Han kunne skapt oss som roboter og programmert oss til kun å gjøre det gode. Vi fikk lover, de 10 bud. Hvis disse hadde blitt fulgt, så ville intet menneske gå sulten her på jorden. Vi ville heller ikke hatt krig, vold og utført annen annen ondskap mot hverandre.Slik jeg forstår Bibelen så skal vi få vår tid på jorden og på Dommens dag, så skal hver og en svare for det mennesket han har vært. Det står klart og tydelig i Bibelen at vi skal ta vare på og hjelpe fattige og de som lider ondt.

Forøvrig så er det Bibelen etter Jesus tid, Det Nye Testamentet vi skal forholde oss til.Endel er forvirrende, vi vet jo hva som kan skje med oversettelser og at det da kan bli endel feil.Jeg tror på en Gud som er sterk, les god og full av kjærlighet.En som IKKE vil at man skal drepe, men at vi skal leve i fred med hverandre og dele av det vi har fått på jorden.

Det ondes problem.

Det er det som er skrevet over her.

Det handler om at Gud/Allah ikke kan eller vil. Dette kalles Det ondes problwm. Er Gud en drittsekk? er feil overskrift. Det ondes peoblem finnes i alle religioner og språk.

Skriv en ny kommentar