hits

Hvor er folkeskikken?

 

I går tok jeg bussen i fire-tiden fra sentrum for å komme hjem. Det kom en eldre dame inn med hvitt hår. Hun brukte en stokk for å kunne gå. Bussen var full og alle stolene var opptatt. Mange som satt var unge, friske folk. jeg hadde ikke sitteplass heller. Jeg tok hennes hånd og hjalp henne bort fra døra, slik at hun kunne holde seg i noe. Hun takket meg høflig og sa at hun var svimmel. Alle så det. Men de snakket videre med hverandre, de bøyde seg på nytt over mobilen sin, og de snakket i mobilen. Den eldre damen var usynlig for alle i bussen, til og med de unge og sterke mannfolka som satt på setene som er reservert for eldre.

Ved neste stopp reiste en jente seg. Men da hun fant ut at det ikke var den holdeplassen som hun skulle gå av på, satte hun seg på nytt. Jeg spurte henne om hvis hun skulle av på neste holdeplass,om hun kunne være vennlig og gi plassen sin til den eldre damen med stokk. Jenta så meg med et ansiktsuttrykk som ikke var behagelig, og forlot setet sitt. Jeg hjalp den eldre damen å ta plassen hennes. Hun smilte og takket meg for hjelpen. Men jeg følte det jeg hadde gjort var helt normalt og ren folkeskikk. Hun trengte ikke takke meg for dette.

Det er ikke første gang jeg opplever at folk har mistet sin medfølelse til hverandre, til deres medmennesker. Jeg har sett eldre folk med hvitt hår og bøyd rygg stå, mens friske unge menn sitter. Og de ser, men de later som ingenting. De ser, men snur hodet vekk fra de som de ikke vil se. Det samme som skjer med eldre skjer med folk som er operert og går med krykker.  Hvorfor snur vi hodet for folk som trenger hjelp? Hvorfor ser vi ikke? Trenger vi å gå i kirken for å høre presten hver søndag for å huske på nestekjærlighet? Trenger vi en pekefinger hele tiden, slik at vi ser det blå skiltet på plassene som tilhører eldre og syke folk? 

Den eldre damen, den eldre mannen foran oss: det er ikke krigen i Libya eller Syria, det er på bussen i vårt land. Hvor er folkeskikken? Har foreldrene glemt å snakke om folkeskikk og om høflighet med barna? Har lærere på skolen glemt å fortelle elevne sine om folkeskikk og omsorgen til hverandre? Det som gjør oss til mennesker.

Jeg husker Vietnamkrigen. Jeg husker demonstrasjoner, jeg husker folkemengder i hele Europa og selv i Amerika. De brydde seg om folket i Vietnam. De brydde seg om urettferdigheten som skjedde. De brydde seg om barna som ble brent av Napalmbomber, av husene som raste sammen.

Hva engasjerer oss i dag bortsett fra Sophie Elises og Mamma til Michelles blogger, hvilke nye dataspill som kommer og hvilken ny mobiltelefon som kommer i butikkene i morgen. Unge folk sover i telt foran kinoer for å se neste film, for å se neste fotballkamp, for å komme først i salget i butikken.

Men folk, krig, og all elendighet engasjerer dem ikke lenger.  Fordi de ikke ser, fordi de har lært å ikke se det som er vondt, de som trenger hjelp. Denne gamle damen med hvitt hår, mannen med krykken på bussen, ungen som ble banket opp en lørdagskveld, gutten som fortvilet går alene skal sees. Det krever å bry seg om folk. Og mange av den nye generasjonen har ikke lært å bry seg.

Som Gro Harlem Brundtland engang sa «Vi trenger de gamle nabokjerringene». Fordi de hadde lærte å bry seg. De hadde lært å se, og gripe inn for hjelpe den som trenger det. Og til slutt savner jeg politikere som har samme kraft og samme dyktighet som Gro Harlem Brundtland. Vi trenger å vise respekt for hennes generasjon og alle andre eldre folk.

26 kommentarer

Jeg er en 29 år gammel russisk mann som har levd det meste av mitt bevisste liv i Norge. Jeg synes det er direkte motbydelig og trist å observere liknende scener. Dette er bare toppen av kransekaka. For roten sitter dypere enn som så. Jeg mener nøkkelen til en slik løssluppenhet er selvssagt for dårlig disiplin i oppdragelsen og altfor dårlig utdannelse i landet. For å sette det litt på spissen. Hadde noen i ung alder ikke viket en plass til en krigsveteran, gammel dame eller ei gravid kvinne på en trikk i Moskva så hadde vedkommende blitt kastet på hue og rævva ut av trikken etter en kilevink. For noen regler er uskrevne og kommer alltid til å gjelde. For det finnes viktigere og større mening med eksistensen enn å ha menneskerettigheter, og det er nemlig å være et menneske mot hverandre.

Steffen Torsnes

Steffen Torsnes

Det du beskriver er den skremmende baksiden av den medaljen som heter "Likeverd" som forteller folk at de er like verdifulle som enhver annen, - og hvorfor skal ikke de da kunne oppta sitteplassen på bussen, like gjerne som den gamle hvithårete damen som jo egentlig burde holde seg hjemme dersom hun ikke var frisk nok til å reise på bussen. Selve begrepet folkeskikk har forsvunnet i denne sammenhengen.

Svante Svendsen

Svante Svendsen

Etter at vi fikk beskjed av Tv2 og professor Muir Gray at det var til de eldres beste å stå på bussen siden det er god trim.

http://www.tv2.no/a/9438326/

Har du og homsesønnen din krenket kristne den siste tiden, i deres egen kirke? Hvorfor gjorde dette deg stolt?

Jan Johansen.

Denne bloggen handlet om manglende folkeskikk i samfunnet. Og du beviser til fulle at Lily har rett. Mange mennesker, og i særdeleshet du, viser med all ønskelig tydelighet at folkeskikk er blitt mangelvare. Kommentaren din er sjofel, og slikt skriver man ikke i et kommentarfelt, om man ikke ønsker å bli oppfattet som et nedrig nett-troll. Har du ikke noe bedre å komme med, vil jeg anbefale deg å holde deg borte fra tastaturet, så vi andre slipper forsøpling av debatten.

er dette noe sjokkerende? folk bor tett i tett?

vi har blitt grådigere fordi vi blir flådd levanes.

vi exponert for mere shiny stuff. og vi blir mere narsisistiske

av instagram blogger og facebook som skriker megmegmeg.

har egentlig pella litt på såret.

Når bussene ikke slipper deg inn før det er 3 sek før adgang.

Når det har blitt en krig om plasser. Folk sniker og har blitt frekke. Fordi det går ikke busser så ofte.

Ikke at det er greit men når folk ikke gjør det for min mor hvorfor skal jeg?

Kirill Belov og Lily - Helt enig med dere.

At folk ikke reiser seg for de som åpenbart trenger det mer enn seg selv er ikke annet enn ren egoisme. Sånn var det ikke i Norge tidligere. Mer rikdom = mer egoisme! ...og jeg stemmer blått...

Skjønner'ke åffer man ska reisa seg for gamle damer og pudler. Det må da værra viktigere å sitta når du ska bøtta ne'på no'n øll, som vårs gjerne gjør når vårs sitter på buss eller trikk. Så får pudler og gamle damer, purken og scooter-samer bare læra seg tel å stå sammen med folk med flass, mens vi digger en fis for enhver pris. Ska'rru værra, vi'rru værra!?

Reiser meg og tilbyr plass umiddelbart for eldre og uføre.

Okkuperer heller ikke plassen som er beregnet for det.

Koster meg ikke en kalori å stå på bussen.

Bønna. Hadde jeg møtt en sånn fyr som hadde sitti der og stirra på en gammel, skrøpelig dame med det blanke, apatiske taper-fjeset sitt, og smilt som svar på hennes spørrende blikk, så hadde jeg kasta faenskapet gjennom ruta. Tru meg

Koster meg ikke en kalori å stå på bussen

Nå,je ble skuffet over denne utviklingen i Norge. Individualisme har tatt overhånd. Og det trist at et alnd som bader i honning og melk har glemt fullstendig disse som bydg landet før dem. Det r bare å rive håret av ved å se likt momenter. Jeg opplevd selv dette på folkeskole. Da Rektoren vil ha to elever for hjelpe en gamling dame som bor alene etter mannen bortgang. Hjelpen var snømåking ved huses taket. Ingen av skole kameratene mine vil det. Så bestemt ja med kompisen å ta den. Året var 87. At året 2017, vil jeg hører samme episode er bare trist for menneskeheten. Her Empati kaller.

Er det setebelter på bussen, er det påbudt å bruke. Men livsfarlige ståplasser skal de ha...

Ståplasser burde være forbudt, så får alle et sete, og det må settes inn flere busser, og ingen behøver overlate sitt sete til andre. For alle får. :)

Den har ikke forsvunnet helt, det er bare at de som fortsatt holder på det er i mindretall og ofte bor utenfor byene på mindre steder. Det er derfor mindre synlig. Men flertallet har jo fått det akkurat som de ville, de som ville rive ned alle sosiale konvensjoner og regler med start for en til to generasjoner siden.

Når 80-tallet var over, så fant jeg ut at dannelse er uvanlig blant nordmenn. På 70-tallet var fremdeles de fleste høflige og dannet, men noe skjedde, opprør blant unge, SV-skolen, hasj og rør. Så kom 90-tallet hvor vi skulle være individualister, hvor folk la igjen søppel på bordet på McDonalds, hev søppel uta av bilvinduet... Fordi vi betaler meget i skatt, så får noen rydde opp etter meg. Køkultur på 70-tallet var som i England, nå er det en bølge med mennesker som bruker spisse skuldre og albuer. Dannelsen falt av møkkalasset og mange av disse er blitt ledere, bloggere og kjendiser.

Tenk å bruke en lang artikkel og det privilegium det er å få trykket sin blogg offentlig, på noe så banalt som dette. Her bringes inn både Vietnam-krigen og andre land og det som verre er.

Dette temaet har vært en gjenganger siden vi fikk offentlige kommunikasjonsmidler i Norge. da jeg var tenåring på 1950-tallet og tok buss eller trikk, så ble vi kjeftet på eller fikk stygge blikk fordi vi ikke reiste oss for de gamle. Siden har det fortsatt, inntil jeg nå er såpass gammel at noen faktisk reiser seg for meg! Eller lar være. Who cares?

Dette er en fillesak. Bandehy har sikkert noe mer aktuelt og interessant å fortelle oss.

Kunne ikke tro det var i Norge, men leser at det er det. Jeg er skamfull på Norges vegne....

Folk er så opptatt av å tvinge alle andre til "å gjøre noe". betale for det hele, og gjør det så mye at de kan tillate seg å være egoistiske drittsekker i møte med folk rett foran nesa på dem. De signaliserer jo hvor "empatiske" og "alturistiske" de er på facebook og twitter, målet er da nådd og ingen god gjerning blir nødvendig... Jeg blir kvalm

Oddbjørn Hansen

Oddbjørn Hansen

Den eneste kommentaren jeg leser her som har sunn

fornuft er fra Kiril og Arild..Ung og dum er det noe som

heter.Men man kan skade seg i ung alder og få det samme

problemet som den gråhårede damen! Hva sier de da, når

de må stå på bussen med smerter? Kan ikke de friske

selfiedudenene se opp fra mobilen og vise litt folkeskikk?

Vigdis Larsen

Vigdis Larsen

Så en meget ufin kommentar viser atter dårlig oppdragelse hos voksne

Folkeskikk, høflighet og dannelse forsvant med 68-ernes inntog i media og politikk - sammen med AKP-ML, feminismen og venstresidens angrep på "borgerlig dekadens og patriarkalsk strukturer".

Der ble høflighet, vennlighet og folkeskikk gjort til latter og det hele ble fullkomment på 80-tallet da "jeg" og "ego" ble idealet.

Derfor reiser ikke yngre seg for verken eldre eller syke - og slenger døra i ansiktet ditt når de går ut.

I kommentarfeltet under Lily Bandehys kommentarfelt observeres ofte kritikk mot de negative sidene ved importerte kulturer, men på ett punkt har vi nordmenn noe å lære av en del kulturer: Respekt for eldre. Selv om mine 'bevis' er anekdotiske, vil påstå at de yngre innvandrerne er flinkere til å vise hensyn til seniorer enn nordmenn på samme alder. Ihvertfall det jeg ser på buss og t-banen

Er ikke så ofte jeg tar buss lenger, men gjor det ofte før. Har motsatt erfaring. Var det noen gamle som kom på busen, var det alltid noen som reiste seg. Også hvis det var ledige seter langt bak i bussen, så den gamle slapp å gå så langt.

Har nettopp vert gravid og måtte ta bussen hjem en gang. En høflig ung gutt spratt opp og tilbød meg setet sitt. Moren min blit litt fornærmet når noen reiser seg for henne (sprek 62-åring), men takker høflig og setter seg fint ned.

Synd du og den gamle damen fikk en så dårlig opplevelse, men tror/håper dette var et engangstilfelle

Så du spurte alle disse unge menneskene om de var friske? Hva om en av de hadde ME? Fibromyalgi? Synes det er utrolig latterlig av deg å bare anta at alle ungdommer er friske. Det er mange som sliter med usynlige sykdommer, som de nevnt over feks og psykisk helse. Jeg regner med at ikke alle selvfølgelig var syke, og de som vet med seg selv at de ikke sliter med sykdom bør respesktere eldre nok til å reise seg. Men å komme med utsagn om at folk er friske pga at de ikke har en synlig sykdom er tull. Slutt å uttal deg som om du vet hvem som sliter og hvem som ikke gjør det..

Jeg fikk kjeft og et stygt blikk av en gammel person jeg reiste meg for, fordi vedkommede anså ikke seg selv som skrøpelig eller «gammel», og vedkommede ble fornærmet av at jeg tilsynelatende behandlet dem som en stakkar som ikke var noe særlig sprek. Det blir for dumt å generalisere. Dersom noen er veldig tydelig svekket uansett alder er det høflig å gi dem seteplassen, men i Norge er det ikke uvanlig at «gamle» holder seg spreke. Det er vanlig å gå tur, være på fjellet, bade, gå på ski osv også blant eldre, flere er stolte av at de klarer å holde seg i form.

Skriv en ny kommentar