Det var verdt det, men hva nå?

Foto: Paul Weaver/NA bilder

 

Innlegget ble først publisert for tre år siden.

Etter snart 26 år i Norge blir jeg snart pensjonist. Et viktig veiskille i livet gir rom for ettertanke: var flukten med barna mine fra Iran verdt alt tapet? Vi mistet familien, naboene, hjemmet, landet, luktene, folket, språket. Vi mistet alt generasjoner hadde bygget opp. Vi kappet røttene og kastet grener på ny jord. Som voksen er et slikt valg dramatisk.


Hadde jeg vært bestemor i dag i Iran, kunne jeg sagt til mitt barnebarn «jeg elsker deg» på persisk uten at barnet så på meg med skrekkslagne øyner og trakk seg bort. Jeg ville vært den gamle bestemoren som familien hadde slått ring rundt og rådført seg med. Jeg tenker nå oftere og oftere på alt jeg ga fra meg, fordi jeg ville leve i et demokrati: var det verdt det? Kom jeg i mål med drømmen?


For noen uker siden satt jeg meg alene i salen på Kino Victoria med en kald pils i hånden for å se «The Wolf of Wall Street». Like etter satte Kronprinsparet seg på raden foran meg, med Farris i hver sin hånd. Hverdagslig kledd som oss andre. Ingen politi å spore, ei heller sikkerhetsvakter kunne ses. Ingen i salen forstyrret dem. Det var ikke fremtidens kongepar som satt på benkeraden foran meg, det var to individer.


Gleden tok jeg med meg i hjertet på vei hjem etter filmen. Jeg hadde fått svaret: Flukten var ikke forgjeves, alt det tapte, det var verdt det. Opplevelsens betydning sank dypt ned i mitt indre: Jeg er borger av et land som setter den personlige friheten og likeverd mellom alle mennesker øverst. Som muslimsk kvinne betyr det at jeg kan gå på kino alene, med eller uten en pils, for ikke å snakke om uten at en mann i familien min skal fotfølge meg som min såkalte «beskytter».

Som Kronprinsparet er jeg beskyttet av samme personvern, av samme sekulære lovverk. Jeg tok det rette valget i 1988 da jeg forlot mitt elskede Iran, konkluderte jeg den kvelden. Mine barn og mine barnebarn har slått røtter i et fritt land. De kan nyte den selvfølgelige friheten til å ta personlige valg, de kan være seg selv, si sine meninger - høyt og tydelig - de kan leve ut sin legning, elske den de vil. For i Norge, som tidligere debatt- og kulturredaktør i Aftenposten en gang formulerte det, i Norge har vi «liberale rettigheter» for «individet, ikke for kollektivet».


Så brast gleden. Ubaydullah Hussein, tidligere leder av de voldsforherligende shariaforkjemperne i Profetens Ummah, frikjennes av Oslo tingrett for å ta til orde for steining av homofile. Ikke bare truer Hussain homofile, han forfekter at drap er en religiøs plikt. Tingretten begrunnet frikjennelsen todelt:

1. Steiningen var ikke ment utført i Norge, men i et land styrt av sharia. Altså aksepterer Oslo tingrett steining av homofile - i andre land?

2. Hussain henviser til «hellige tekster». Altså aksepterer norsk juss trusler og hatefulle ytringer mot grupper dersom man kan peke på en Koranen eller hadith (hva islams grunnlegger Muhammed skal ha sagt eller gjort). Skal norsk juss virkelig definerer disse oppfordringene som «hellige»? Kan overhodet Koranen eller hadith anses for å være «hellige» når det tas til orde for å drepe mennesker? Og: Skal norsk domstol opptre som en religiøs fortolker? 


For meg er individet hellig. Den norske grunnloven er hellig, det vil si dens grunnpilarer er verneverdig. Og både det enkelte individet og grunnloven er langt mer hellig enn religiøse tekster formulert for over 1 400 år siden, i en annen tid, i en annen kultur og et annet samfunn.


Norsk juss skal ikke akseptere trusler mot meninger, legninger og ytringer som av noen defineres som upassende eller haram, forbudt etter islamsk lov sharia. Ekstremistenes mål er nettopp å bruke hatefulle ytringer og vold for å skremme oss til å skjule vår identitet, legge lokk på våre meninger, til å leve på deres premisser.

Vi så den første gang på norsk jord da skuddene falt i Dagaliveien i 1993, og William Nygaard overlevde som vet et mirakel. Vi har sett det i nyere tid, når journalisters penn er blitt forsøkt truet til nedleggelse: avslørende og sannhetssøkende journalistikk oppleves av de ekstreme som en trussel mot deres virke. Jeg undrer meg: hvor lenge skal vi passivt vitne at disse miljøene og kreftene vokser seg større? For er det ikke dette som har skjedd?

For ti år siden var det «kun» attentatet mot Nygaard og demonstrasjonen i Oslo i 1989 mot utgivelsen av Salman Rushdies bok Sataniske vers, som uskyldsrene Norge hadde opplevd i nyere tid. I år er det ti år siden Theo van Gogh ble skutt i Amsterdam og deretter fikk strupen skåret over fordi han satte fokus på islams kvinneundertrykking. For langt kortere tid siden, ble Kurt Westergaard forsøkt drept i sitt eget hjem i Danmark, det samme skjedde med Lars Vilks i Sverige. Vi har ingen garanti for at ikke det samme vil skje i Norge i tiden som ligger foran oss. 


Dommen i Oslo tingsrett i februar som frifant hatefulle ytringer og oppfordring til drap påvirker oss alle. Det handler ikke kun om Amal Aden eller en gruppes legning. Det handler om retten til å ytre denne legningen uten å frykte hat, trusler eller vold. Det handler om å kunne tale Mekka midt i mot, uten frykt for at den kritiske fornuften møtes med drapstrusler som frikjennes av norsk domstol fordi det var en «hellig ytring». Det handler om det norske demokratiet i tiden som ligger foran oss fortsatt skal fortjene betegnelsen demokrati.


Trusler som dette må bekjempes med den røde boken. Hvis ikke vil vi våkne en dag til et innskrenket demokrati, der liberale verdier er underlagt «hellige» tekster.

26 kommentarer

Blir godt

18.01.2017 kl.14:37

Blir bra for deg å bli pensjonist i Norge, ds kan du jo leve på staten, være en velferdsbelasting samtidig som du kan bruke all den tid du ønsker på å rakke ned på din egen kultur, snakke ned islam og aslam, samtidig som du gjør alt du kan for å dra stigen opp etter deg slik at ingen fra ditt land får samme muligheter som deg i vakre Norge.

Vinnvinn for deg dette jo

Torkel

18.01.2017 kl.15:29

En meget god og reflektert artikkel, dessverre så kommer det alltid noen idioter som denne anonyme feigingen som kaller seg Blir godt.

Sven

18.01.2017 kl.15:32

Synes du er flink til å ordlegge deg jeg Lilly. Desverre ikke alle som skjønner det med å roe ned og nyte den friheten man har fått tildelt.

Desverre er det flere og flere med ekstreme holdninger her i landet. Er man uenig så er det ikke lenger rom for å være nettopp det. I steden er man hedning eller annet uansett hva man selv sier man tror på.

Jeg håper vi snart får luket ut de verste individene ifra samfunnet. De gjør bare resten av folket enda mere hissige.

Slik som "Blir godt" over her er en av de som helt klart burde gåes etter i sømmene.

Du har etter hva jeg har fått med meg Lilly bidratt det du har klart og vel så det mens du har vært her. Vær stolt av det og nyt videre ;-)

Kalle Kanin

18.01.2017 kl.15:41

"Blir godt" har misforstått. Det er ikke den iranske kulturen hun snakker ned, det er relisionen islam. Kulturen, naboene, luktene og menneskene er jo noe hun prater om var vondt å forlate. Den persiske kulturen var jo i utgangspunktet ikke islam. Den kom senere og forråtnet den persiske kulturen med sin haram, halal og drap på vantro. Det er islam som forråtner all opprinnelig kultur overalt hvor islam utbres. Det opprinnelige må vike for drap, hallal, haram og annet rusk som hører med islam. Og "Blir godt" på huske på at i frie land så har vi lov til å kritisere religionene. Kristendommen med sin reformasjon er i dag en helt annen enn for 400 år siden. Vi brenner ikke lenger kvinner fordi vi tror de er hekser. Dette kan vi takke Martin Luther for, all den tid vi nå kan tillate oss å se bak religionene og sette et kritisk søkelys på dem og konkludere med at mørkemenn for 2000 år siden faktisk tok feil. Ingen religion er unntatt en slik kritikk i våre frie land, selv ikke islam.

Arild Johansen

18.01.2017 kl.15:44

Veldig bra skrevet Lily Bandehy . Slike kommentarer fra forvridde venstreradikale sosialister som Blir godt er ingenting å bry seg om .

ACAB

18.01.2017 kl.15:47

har inntrykk av at iranere stort sett blir veldig gode nordmenn og frir seg fra relgionen islams ekle grep så fort de får sjansen.

skulle vært flere innvandrere som dere. ikke at jeg håper på innvandring men .. skal det være så takke meg til ordentelige folk..

Zafar Anjum

18.01.2017 kl.15:48

Veldig bra skrevet. Stå på! Jeg er "første gangs innvandrer" (bodd siden 1968, "innvandrer" engang, "innvandrer" for alltid) under deg din velfortjent frihet. Støtter deg i din kamp.

Martin A. Engeset

18.01.2017 kl.15:57

Noko anna som skjeldan kjem fram i avissider, er at krigsreligionen Islam bygg på ei bok - Koranen - så full av faktafeil, andre ikkje-religiøse feil, sjølvmotseiingar, etc. at den, og dermed Islam sin politikk, undertrykking og terrorisme, ikkje kjem frå nokon gud. (Td. den anerkjende www.1000mistakes.com listar opp utrulege 2400+ slike feil, og Islam har ikkje motbevist eitt av punkta i nettsida.) Dette gjer terroren og undertrykkinga De og andre rømde frå, enno meir svart.

John

18.01.2017 kl.16:11

For å sette pris på friheten, så må man nesten ha opplevd å leve uten frihet. Dette er vel en god grunn til at nettopp du tar denne kampen, og ikke de lattedrikkende, politisk korrekte, multikulturalister. "Blir godt" ønskes herved en god reise hjem til sitt drømmesamfunn.

Thomas olsen

18.01.2017 kl.16:30

Veldig bra Lily.... Som alltid...

Hmmm

18.01.2017 kl.16:53

Kalle Kanin bommer litt når han takker Martin Luther for at heksebrenningen tok slutt. Luther var for lengst død da heksebrenning virkelig tok av i Europa...og Norge. Man holdt på med det der lenge....den siste kjente i Norge var i 1695. Holland avskaffet heksebrenningen 90 år tidligere, så vi var noen sinker her oppe i forhold til enkelte mer siviliserte land :) Polen hadde sin siste i 1793, om det er noen trøst. ( Alltid noen som er verre...men de var vel katolikker der da også). Menn kunne også bli brent på bålet.

unknown

18.01.2017 kl.17:43

Er enig med deg i det du mener,sier og skriver. Men det jeg ikke forstår er hvorfor du fremdeles er en troende muslim. Denne religionen, som andre, er kun basert på gamle eventyrbøker. Men Islam drar det rimelig langt i sine tolkninger av "religiøse" skrifter. Personlig ville jeg ikke bli assoritert med med denne galskapen.

Gunnar Ragnvald Stavrum

18.01.2017 kl.17:47

Du får frem kjernen i utfordringen som vårt samfunn må finne svar på; den dødelige trusselen fra de bokstavtro fundamentalistene. Deres tolkning av Islam sitter fast i et menneskesyn som er middelalderens oppfatning, uten åpning for kunnskap og erkjennelse som er utviklet gjennom de siste mer enn 1000 år.

Norsk rett kan selvsagt ikke ta rollen som religiøs overdommer, men retten skal vurdere skyldspørsmålet i lys av påtale og bevis. Å påberope seg religionsfrihet gir ingen rett til å true med dødsstraff for homofile osv, men dette lå utenfor det som denne rettssaken omfatttet.

For egen del vil jeg leggge til, staten kan umulig ha en tro. Staten skal sikre trosfrihet, men jeg forstår ikke hvorfor Staten skal støtte religiøse menigheter. Absurd blirdet når støtten også gis. til menigheter som forkynner det som er grove brudd på prinsippene i vårt rettssamfunn.

Gunnar Ragnvald Stavrum

Trine

18.01.2017 kl.18:13

Veldig bra skrevet artikkel, Lily! Du har alltid gode poeng i kronikkene dine og siden du selv kommer fra et muslimsk land så vet du hva du prater om også. Stå på!

Dipper

18.01.2017 kl.18:46

Bra skrevet Lily. Blir Godt, er en som ikke har noe på slike sider å gjøre. Glem han. Det er mulig han er en ekstrem Muslim som sverger til Islam, med planer om å utrydde alle andre religioner og gjøre verden Islamsk.

Jeg har nettopp lest boken til Houria Abdelouahed, om Vold og Islam. Jeg vil anbefale alle å lese den, og særlig politikere som ennå ikke har fått øynene opp for hvordan Europa gradvis blir ødelagt av Islam. Det er helt forferdelig å lese om alle de straffemetoder med døden tilfølge som vantro skal utsettes for. Huden skal flås av, vantro skal settes i bur og brennes levende, steines, halshugges osv, osv. Vi vantro skal utryddes med de mest bestialske avstraffelses metoder. Av ca 8000 vers er nesten 600 om hvordan vantro skal drepes.

Les boken, den er på bare litt over 100 sider. Skjønner ikke at voksne intellektuelle mennesker kan hengi seg til en slik religion med slike lover.

Alisina

18.01.2017 kl.18:48

Jeg respekterer deg og respekterer dine meninger, men det som er veldig trist er at du kaller deg for en muslimsk kvinne. Vær ærlig mot deg selv. Hvorfor kaller du deg selv for noe du ikke er. Du kan kalle deg selv for kultural muslim, men selv kultural muslim er du også ikke. Igjen veldig trist at du ikke er ærlig.

pussig å se

18.01.2017 kl.19:22

Pussig å se hvordan du har solgt sjelen og troverdigheten din, ved å blogge kun for likes fra høyreekstreme.

Når det gjelder deg å bloggingen din vektlegger jeg ikke dine ord stort, da du faktisk har solgt troverdigheten din for likes.Hvis ikke du forstår det snart at det kun er høyreekstreme som kommenterer på din blogg så har du et lite problem, de bruker deg og dine ord for alt det er verdt i propagandaen sin.

Så, sånn er det.

Thom

18.01.2017 kl.20:12

Alisina,kan du utdype og begrunne din mening og påstand?

Du dømmer ett menneske som skriver om sitt liv og sine meninger. Å komme med en påstand om at muslimer ikke drikkerart alkohol holder ikke, har vært i mange muslimske land hvor folk kaller seg troende muslimer. Men det hindrer dem ikke hverken i å drikke alkohol og drive med hor.

Hans Lund

18.01.2017 kl.20:37

Forstandig og god kronikk.Mer er ikke å si, bortsett fra dette: internasjonale konvensjoner, tilpasset vestlig sivilisasjon og tenkning, blir utnyttet av muslimske jihadister - fiender av vårt demokrati og være friheter - til å fremme islamisme.

Skal vi redde vårt dyrebare samfunn vil det bli nødvendig å omskrive konvensjonene , eller tre ut av dem. Uten vil sharia vinne stadig sterkere fotfeste. Det må for enhver pris hindres. Det er våre kommende generasjoners fremtid som frie borgere med frie meninger som står på spill.

Frode

18.01.2017 kl.21:58

Klok dame, du burde bli politiker. :)

John

18.01.2017 kl.22:19

"Pussig å se"

For høyreekstreme?? Det er ikke noe høyreekstremt med å være sterkt kritisk til hvordan fundamentalistisk islam får utøves fritt i vesten, til tross for at denne ideologien er like menneskefiendtlig som nazismen?

Jon Steine

19.01.2017 kl.00:35

Jeg leser dine refleksjoner med stor interesse - dine tanker, opplevelser og erfaringer gir meg verdifull innsikt.

Med ditt ståsted, en fot i persisk- og en i norsk kultur, gir du oss tanker og innsyn som er verdifull for forståelsen av vår samtid. Jeg skjønner overhode ikke kritikken som fremkommer over her - men det er kanskje noe en bare må regne med når en stikker frem hodet ?

For meg er du en viktig bidragsyter, jeg leser dine betraktninger med stor interesse og jeg gleder meg til fortsettelsen :-)

Per K Andersen

19.01.2017 kl.08:20

Pussig å se at pussig og se verken kan lese eller skrive - også kalt synaptisk kortslutning i likhet med blir godt som enten er helfascist eller muslimsk sådan...

ingrid

19.01.2017 kl.11:15

Som alltid elsker jeg å lese det du skriver. Men -

er du virkelig muslim fremdeles? Jeg trodde du hadde

konvertert?

Freud

19.01.2017 kl.13:53

Jeg klarer ikke å forholde meg til mennesker som tror på en allmektig person, enten hen heter Allah eller Gud.

De mangler noe viktig i sitt intellekt¨, som ikke gjør dem troverdige i debatter.

Trodde virkelig at Bandehy var ateist?

Kareem Aljumailee

20.01.2017 kl.00:22

Hvorfor går du til angrep bare på islam når det gjelder homofili? Homoseksuell kjønnslig omgang har historisk blitt entydig fordømt av de fleste innen jødedommen, kristendommen og islam. Kristne som er negative til homofil praksis begrunner sitt syn med at Bibelens tekster er tydelig i sin avvisning av homofil praksis. Også drap er ikke tillat i islam (Den som dreper et menneske, - uten at det gjelder blodhevn eller straff for forbrytelse, skal anses som hadde han drept hele menneskeheten), og de ekstreme islamistene representerer ikke islam sammen som Ku Klux Klan som representerer ikke kristendommen, og mange av dem er betalt for å demonisere islam.

Skriv en ny kommentar

hits