Ære-skam-kulturen
Etter at jeg leste Azra Gilanis kronikk, ble jeg lettet av at en mor på min alder også reagerer på ære-skam-kulturen. Der menn skal bestemme over kvinners liv og død. Hennes påkledning, utdanning, vennekrets og hjerte skal styres strengt uten det minste avvik. 

Det minste avvik kan i verste fall ende med æresdrap. Et mannsdominert samfunn basert på konservativ religiøs tenkning, der Gud er den øverste makten og den neste er mannen som er guden på jorda. Kvinnen skal adlyde alt. Ikke bare kvinner men alle mennesker skal være en brikke i gruppen, klanen, menigheten.

Den strukturen kommer fra mennesker og de strukturene er konstante. De strukturene skal gjentas og etterlignes fra generasjon til generasjon. Man skal underkaste seg Guden totalt og kvinnen skal underkaste seg mannen.

«Hvis en mann har sår over hele kroppen og er full av sårsekret, og kona renser hele hans kropp med sin tunge, klarer hun ikke å betale halvparten av sin gjeld til sin mann»  - Muhammed (Ahmad b. Hanbel. Musne.V. 239.)

Mannen kjenner på makten gjennom kontroll over sin mor, kone, datter og søster. Moren ser ikke noe annen vei for å beskytte sine døtre. Mor ønsker å gi datteren en fremtid. For å gi en fremtid, er å gi henne en mann. Moren blir vokteren over sin datter for å passe på hennes ærbarhet. Datteren skal ikke leve sitt liv, men leve for broren eller farens skyld. Hun er datter, mor, søster, kone, men ikke kvinne. Hvis en kvinne ble voldtatt sier hun ikke at jeg ble krenket, men sier til sin mann at din ære er krenket.

Hun lever ikke, men hun finnes i begrepene som på en eller annen måte binder henne til en mann. Hun er en skygge. For å få utøve sin makt over henne er viktig for å kontroll hennes kjærlighet og hennes seksualitet. På grunn av dette er begrepet «jomfruhinne» viktig.  

Da jeg var barn og bodde på landsbygda i Iran, så jeg at på bryllupsnatta satt moren til mannen og moren til jenta bake døren til brudgommen. De ventet utålmodig på den blodig kluten. Deretter gikk moren rundt og viste at hennes datter var ærbar.

En kvinne som ble giftet bort i 12-årsalderen til en 70 år gammel mann fortale at hennes mann hadde brukte pipen i henne for å revne jomfruhinnen. (Pipene de brukte i gamle dager var minst 20 cm lange og 2 cm i diameter.)  Hun fikk aldri barn. Hun jobbet hos min søster.

En annen kvinne fra Irak, som bor i Norge, fortalte at hun ble bortgiftet da hun var bare 9 år. Hun ble bortgiftet til en 16 år gammel gutt. På bryllupsnatta bandt de beina hennes med to tau på hver side og svigermor kastet seg over hodet hennes og holde overkroppen og hendene. De tvang mannen hennes til å utføre samleie for å få blodkluten klar. Hun sliter fortsatt med å sove nå som 40-åring. Fordi hver gang hun legger seg på ryggen klarer hun ikke å puste og hun får angst.

Da jeg giftet meg var det ikke noen som ventet på døra, men mor sa at hun hadde vært bekymret for at jeg var ikke ærebar, fordi jeg sparket mye fotball og hoppet tau. Hun var livredd for at min jomfruhinne hadde blitt skadet. 

Nå bor vi ikke på landsbygda i Iran eller Pakistan, men mentaliteten er fortsatt der. Vi har flyttet oss fysisk. Foreldre har mer kontroll over døtrene sine enn i sine opprinnelsesland. Fordi her vet de at staten beskytter kvinnerettigheter og dette er skummelt. Kvinner har tilgang til skole og studier og mer kulturliv. Klanskulturen er truet her, så alle må passe på alle. Taxisjåfører, naboer og pappas venner blir voktere slik at datteren ikke treffer gutter, overnatter hos noen eller er med på klasseturer. Alle er i beredskap for å hindre at datteren blir «vestlig».

Mødrene har en viktig rolle. De risikerer livet hvis de skal stå mot klankulturen, men de må ta denne utfordringen som Gilani sier, slik at neste generasjon får det bedre enn oss. Muslimske mødre er glad i sine barn som andre mødre, men de viser sin kjærlighet for døtrene sine etter den gamle konservativ tankegangen for å beskytte dem mot å bli uærbare. Mødrene må forstå at ære ikke ligger mellom beina, men mellom ørene. Hva vi tenker, sier og gjør er æren ved å være menneske.

Gilani viste sine barn kjærlighet gjennom å gi dem frihet, frihet til å være menneske. Fordi først og fremst er vi mennesker uansett kjønn, religion, og legning. Den største friheten og den viktigste av den alle er at vi kan bestemme over kroppen og hjertet vårt. Velge sin make. Jeg er på samme alder som Gilani og jeg har også fire barn, men bare gutter. Jeg hadde mine kamper. Jeg måtte kutte ut det iranske miljøet. Jeg tenkte at mine barn vokser opp i Norge de må leve etter denne friheten. De må leve sitt liv og følge sin legning. Jeg håper mange andre mødre velger samme vei som oss og gir kjærlighet til barna i form av frihet.

10 kommentarer

ACAB

20.10.2016 kl.11:01

kan ikke si jeg kjenner noe særlig til hverken islam eller koranen, mohammed eller sårslikkende hijabjenter men at det her er første gangen jeg leser om det i norsk media. riktignok i en blogg men like fullt publisert i en "avis" så er det helt på trynet tragisk. at politikere og ellers andre oppegående journalister og meningsbærere, som det så fint heter, har unnlatt å kritisere den tragedien islam og muslimer er for norge er i mine øyne en krigserklæring mot det norske folk. at det er forkjempere for hijab og andre kvinnefiendtlige plagg og normer her i norge og som atpåtil er nordmenn er forkastelig.

Norge og nordmenn burde satt ned foten allerede da William Nygård ble skutt for å utgi boka Sataniske værs av Salman Rushdie

dere er værre enn breivik

Linda

20.10.2016 kl.11:12

At ikke muslimer bare kan nyte livet litt!! Hvis de er så ekstremt gudfryktige så vil de vel nyte det livet de faktisk har fått i gave?! Sukk!!

Jan

20.10.2016 kl.11:24

Hvorfor ikke publisere dette grusomme kvinnefintlige budskap som Huhammed har skrevet ? i en serie med utskrift fra koranen så folk virkelig skjønner galskapen.

Mette

20.10.2016 kl.11:55

Flott innlegg Lily! Takket være deg, Azra Gilani og alle de andre streke minorotetstemmene som nekter å la seg kneble, har vi startet en prosess i riktig retning. Diskusjonen åpnes mer, flere av dere liberale muslimer/ex-muslimer får plattform. Vi hører mer fra dere og mindre fra de konservative, samt de konservative blir mer og mer konfrontert. Alt dette takket være dere tøffe, sterke, flotte mennesker. Dere fortjener all støtte fra HELE det norske samfunnet. På tide at den misforståtte liberale siden begynner å skjønne at de har "backed the wrong horse". Det er individene inni minoritetsamfunnene som skal og bør støttes, ikke gruppen som helhet. Tusen takk Lily <3 <3 <3

Even

20.10.2016 kl.12:12

Jan, det vil ikke nytte, fordi de du helst så leste sånt, nekter å gjøre det. Det vil nemlig rokke ved deres egne dogmer.

Mikkulv

20.10.2016 kl.12:24

Hvis muslimer som kommer til Norden som flyktninger synes det å spise svin, drikke øl og vise hår er så fryktelig, mens å pakke inn småjenter, kaste stein på homofile, jomfrusjekk og æresdrap er bedre. Da er det ikke noe grunnlag for å bli i Norge, da lider de ikke mye nød. Da kan de bli der de er, og fikse opp landet sitt for en gangs skyld.

Arild

20.10.2016 kl.12:26

Hei Lily:

Du har flotte innlegg. Jeg tror ikke jeg skjønner alt. Jeg har lært en del fra en enkel utgave av Koranen. Jeg ser at det er mye som ikke er bra. Jeg har en lege fra Iran som ikke er fornøyd med sitt land. Vi snakker mye om livet her i Norge og Iran. Kansje bra jeg ikke er veldig syk.he he

Ting du skriver om synes jeg er interessante og opplysende. Jeg leste et sted at Dere kansje ligger noe bak den vestlige værden i utvikling av relgion. Jeg lever med en Marrokansk kvinne og ser vi har forskjeller. Uansett hun jobber i Norsk skole og vårt barn fryder seg hver dag til dette. Hun ser ikke Norsk ut men er vel mer opptatt av alt som er Norsk enn andre. Vi kan forandre værden om vi prøver. Tusen takk for alt du skriver.

Hilsen Arild

Lizzie Efemie

20.10.2016 kl.13:15

Ja dette skjer i muslimske dominerende land den dag i dag, kvinner er bare en forhandling produkt som ikke er god nok uten blod på bryllupnatta. Som den historie elsker æ er, har lest lignende om de kongelige døtre men de var en brikke i det politiske spill som herja i flere 100 år her i Europa. Men hva som var blant de priviligerte er i allmuen blant muslimer. Men viser bare dårlig kunnskap om kvinners biologi og en hymn som er der for en liten andel kvinner som ikke kan føde ca 5% 😏

Martin

20.10.2016 kl.17:04

Innlegget skriv om ein (u)kultur heilt i tråd med moralkodene i Koranen. Men kva som på ein måte er enno verre, men som skjeldan kjem fram, er at Koranen er så full av faktafeil, andre ikkje-religiøse feil, sjølvmotseiingar, at alle feila tilsaman provar 100% at Koranen ikkje kjem frå nokon gud - ingen gud gjer bokstaveleg hundrevis av feil i si heilage bok (td. "1000 Mistakes in the Quran"). Alt dette inhumane er difor basert på ein oppdikta religion - ei svart overtru som i si lære godtek bruk av uærlegdom (f.x. al-Taqiyya, etc. etc.), undertrykking og blod som arbedsverty.

svein andersen

21.10.2016 kl.15:27

En del av historiene i innlegget gjorde meg kvalm - f eks pipe inn i kvinnens kjønnsorgan.

Skriv en ny kommentar

hits