Voldtekt er voldtekt

  

For noen uker siden var jeg inviterte til en mann som jeg kjente via hans organisasjon og fra media. Etter besøket var jeg på vei ut og  rakte ham hånda for å si ha det. Han sa «Nei vi må gi hverandre en ordentlig klem, som min far sa.»Han dro meg til seg og klemte meg , eller presset meg til seg. Jeg dro meg vekk og uten å snu hodet sa jeg bare «Ha det». En vemmelighet eller kvalmende følelse tok over meg. Bare en ufrivillig klem fra en mann vekket mye sinne i meg overfor han og meg selv.

Jeg tenkte jeg var med på noe som var ikke frivillig.  Jeg sendte ikke «takk for middag»-sms og jeg har ikke tenkt til å treffe ham igjen. Etter dette tenkte jeg på dem som blir utsatt for voldtekt og hvor vanskelig de har det. Hvor mye sinne og maktløshet vekkes i dem? Kan de leve et normal liv uten konstant angst, utrygghet og uten å føler seg skitten?Det er ikke bare kroppen som er utsatt, men den psykisk påkjenningen henger igjen.

 

Tirsdag  kveld traff jeg en av dem, en ung ,vakre jente som satt en rad foran meg. Helt tett inntil veggen. Hun gjorde lite øyekontakt og var beskjeden. Hun fanget min oppmerksomhet på grunn av sin uskyld og tristhet.

Tirsdag så jeg henne på utdelingen av Jenteprisen 2016 fordi jeg var så heldig at jeg var nominert for andre gang til denne prisen. Det er femte gang  Plan Internasjonal Norge deler ut Jenteprisen for å hedre en organisasjon eller person som har gjort en ekstra innsats for å stoppe krenkelser mot jenter og sikre deres rett til beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg.

 

Når det hvert andre sekund står en jente barnebrud, har vi en lang vei å gå for å beskytte jenters rettigheter. Når millioner av jenter blir giftet bort i tvangsekteskap og «arrangerte» ekteskap er veien lang. Når kvinner og barn blir utsatt for voldtekt i hver eneste krig  har organisasjonen Plan Internasjonal og hver av oss et plikt til å  bekjempe krigen, fattigdommen, religionen og kulturen.

Jenteprisen 2015 gikk til Deeyah Khan. Vel fortjent. Hun er menneskerettighetsaktivisten, filmskaperen og sangeren vi er stolt av. En jente som satt fokus på ukulturen æresdrap.

Og i år gikk Jenteprisen 2016  til Andrea Voll Voldum fra Lærdal. Velfortjent. Hun fikk prisen for sitt mot. For hennes kamp som er ikke bare for henne selv, men en kamp for alle jenter som blir voldtatt. Hun utfordret våre holdninger, hun engasjerte hele Norge rundt voldtekt. Hun sto frem og ga et ansikt til mange voldtektsofre som ikke tør å anmelde overgrepene fordi de vet at dommeren eller pårørende ikke tror på dem.

 

Andrea Voll Voldum-saken er et bevis på at vårt samfunn fortsatt tenker feil om kvinner. En kvinne kan ikke ha samme friheten i det offentlige rom som en mann.. Når ordføreren i Köln sa at jenter må holde menn på en armlengdes avstand etter nyttårs-voldtektene, når noen anbefaler jenter å gå med sykkelbukse for å ikke bli voldtatt, når de sier at hun var full og var på leken.  Når Hallingdal tingrett slår fast at Andrea ble dopet og voldtatt av tre menn, men de tre mennene bli frikjent i Borgarting lagmannsrett. Da betyr det at vi i det norske samfunnet må jobbe med vår holdninger overfor jenter og kvinner. Det er skammelig at tre fagdommere og en lekdommer frikjenner mennene.

27-åringen som hadde invitert Andrea til nachspiel sa i avhør « jeg ble henrykt, siden jeg hadde ikke hatt sex på ett år» Denne dommen er en skam. Holdningene til de tre fagdommerne og en lekdommer er forkastelige og kvalmende.

 

Det er mange jenter og gutter som har blitt voldtatt, men de tør ikke å anmelde eller stå frem, takket være slike dommere som hører på denne 27-åringen og frikjenner ham. De er ikke nøytrale fordi deres holdning er ikke nøytrale overfor jenter. Jenteprisen 2016 var et slag mot de holdningene som fortsatt lever i vårt samfunn. Da hennes navn ble lest opp av juryen, reist hun seg som en ung rose, sterk som et bjørketre og smilte som en sol. Hun rettet ryggen, kom ut og alle reiste seg og klappet for henne. Hun gikk stolt  og tok imot prisen for sitt mot. Hun viste at hun hadde vunnet over urettferdigheten. Hun viste at hun hadde skrevet seg inn i våre hjerter, i hjertene til alle som kjemper for individets frihet. Gratulerer kjære Andrea Voll Voldum. Jeg er stolt av deg. Og en stor takk til organisasjonen Plan internasjonal Norge.

20 kommentarer

Andreas

18.10.2016 kl.10:20

stopp tvangsekteskap, barnebruderi og kvinneundertrykking! Men at media, f. Eks fra denne bloggen kan dømme og ødelegge liv til noen som er frikjent er også overgrep. Det er ikke en rettsstat verdig. Etter å ha lest de omfattende Hemsedal dokumentene, er det ikke rart de ble frikjent.

Enig at enkeltindivider som blir utsatt for krenkelser og overgrep bør stå fram, dette er kjempeviktig. Men når media får så mye makt at de bestemmer hva folk skal mene mer en hva domstolene gjør. Det er også skremmende i dette demokratiet.

ingrid

18.10.2016 kl.10:24

Jeg er også stolt over Andrea Voldum. Slike kommentarer

som du Andreas, er typisk machoman. Voldtekt ER voldtekt

Faktum ! Saken er enda ikke over, vær du sikker.

Mikkulv

18.10.2016 kl.10:33

Les rettsdokumentene, hun ble ikke voldtatt. Utnyttet ja, men ikke voldtatt.

Stig

18.10.2016 kl.10:47

Les rettsdokumentene - det var ikke voldtekt og det ble slått fast i to rettsinstanser uten anke til Høyesterett. Det er domstolene som dømmer - ikke bloggere eller kvinneaktivister.

Det er folkedomstolen (eller mobben) som roper "voldtekt" med medias velsignelse og endte med drapstrusler mot meddommere og de frikjente. Dette er å spytte på rettsstatens hellige prinsipp om at tvil skal komme tiltalte til gode og at uskyldspresumpsjonen er bærebjelken i en rettsstat.

Det er blitt altfor enkelt å rope "voldtekt" eller bruke sexanklager som hersketeknikk og det vil i det lange løp føre til at respekten for lov og dom svekkes.

Mikkulv

18.10.2016 kl.10:54

Korrekt

Asbjørn Lauvstad

18.10.2016 kl.12:00

"Holdningene til de tre fagdommerne og en lekdommer er forkastelige og kvalmende."

Så vidt jeg husker, stemte fagdommerne for domfellelse. Er det du som ikke har satt deg inn i saken eller jeg som husker feil?

Stig

18.10.2016 kl.12:14

Nettavisen må rydde opp i sin redaksjonelle policy, med mindre de vil ende som Dagbladet og miste all respekt spesielt fra mannlige lesere.

Nettavisen er blitt en mediapøl hvor diverse kvinneaktivister fører kampanjer, eksempelvis som denne Rosenborg som fremstår som diverse hatsk mot menn. 99,9 % av norske menn støtter verken voldtekt, drap eller overgrep men er lovlydige hardtarbeidende skattebetalere. Det er ikke likestilling å true meddommere eller kreve omkamp i folkedomstoler. Det er ikke likestilling å føre omkamp mot norske rettsinstansers avgjørelser og det er ikke likestilling å fremme hat og kjønnskrig ved å smøre tjukt på eller fremsette falske anklager. Våre rettsprinsipper har røtter helt tilbake til romerretten og der ble falske anklager dømt like hardt som de forbrytelser anklagene omfattet.

Rydd opp og bli en god objektiv og kritisk avis - ikke en kamparena for kjønnskrig.

norskgoy

18.10.2016 kl.12:16

Lily Bandehy tar kun etter Smaadahl og kommer med følgende faktum; "kvinner lyver ikke".

John

18.10.2016 kl.12:19

Det er litt uheldig at denne saken sammenlignes med systematiske overgrep og undertrykkelse utført av representanter for teokratiske og patriarkalske samfunn. Andrea ble lurt, utnyttet, osv, men uansett hvor uetisk det kan høres ut å si dette, så fremstår fakta i saken slik at de ikke kan frita henne for ALT ansvaret for å ha satt seg selv i situasjonen. Dessuten er handlingene som hun ble offer for generelt sett fordømt av hele det samfunnet hun er en del av. Det er heller ikke uvesentlig å ha i bakhodet at det sitter et antall unge jenter på legekontorer rundt omkring i dette landet, som har kuttet seg selv opp skriker etter oppmerksomhet og sympati, basert på handlinger som de har påført seg selv. Det er noe med en psyken til en brøkdel av jenter i denne alderen som medfører risiko for at man vil oppleve falske beskyldninger. Husk at hvis noen blir dømt for en slik sak, uten å ha noe skyld, så vil det vil være et mye større problem enn om en del slipper unna straff.

Geir

18.10.2016 kl.14:25

Voldtekt er voldtekt, selv om det ikke er voldtekt?

Alex

18.10.2016 kl.15:31

Det var lekdommere som frifant de. ikke fagdommere.

Gabriela

18.10.2016 kl.17:09

Lily. Du får støtte fra meg! Jenta klarte jo ikke å stå på beina ifølge drosjesjåføren. Voldtekt er ikke kun når personen må holde fast offeret, true personen med våpen osv. men som i dette tilfellet da offeret ikke var i stand til å si nei eller visste hva hun var med på. Kanskje nærmest bevisstløs og mennene kunne gjøre "hva" de ville med henne. Er ikke dette voldtekt?

Sverige Muslimsex med kvinner

18.10.2016 kl.22:56

https://www.youtube.com/watch?v=3kHBstZTtME

Stig

19.10.2016 kl.08:40

Denne bloggeren og store deler av norsk kvinnebevegelse (inklusive media) bør ta et grunnkurs i rettsstatens bærebjelker. I en rettsstat er det domstolene som dømmer og de skal være uavhengige av politikere, journalister og sinte bloggere. En anklaget skal anses som uskyldig inntil fellende dom og begge parter i en sak har krav på å bli hørt. Det kalles for uskyldspresumpsjonen og er svært viktig i vår rettsstat. Justismord er ikke akseptabelt og derfor er det bedre at ti skyldige går fri fremfor at en uskyldig blir dømt. Vold og trusler mot domstolene skal slåes hardt ned på.

Det virker som om deler av norsk kvinnebevegelse med forankring i media vil innføre en folkedomstol som dømmer i voldtektsanklager - en anklaget mann skal alltid ansees som skyldig fordi den anklagede er en kvinne. Dette er korstog - ikke en rettsstat.

Beklager, vi har ikke shariadomstoler i Norge og det skal spesielt kvinnebevegelsen være glade for. Det har tatt 200 år å utvikle en rettsstat og ingen er tjent med å reversere utviklingen. Voldtekt er en alvorlig forbrytelse og blir dømt svært strengt. Det betyr likevel ikke at alle som anklages og anmeldes skal dømmes.

livetmedptsd

19.10.2016 kl.10:36

Jeg kjenner at jeg skammer meg på menneskehetens vegne. For noen holdninger.... Dette var et godt skrevet innlegg i mine øyne og takker for det.

19.10.2016 kl.11:51

Skulle ønske voldtekter begått av våre såkalte nye landsmenn hadde fått like mye oppmerksomhet som denne saken her. Overgrep mot et annet menneske er ikke akseptabelt uansett hvem som utfører det.

Feministene i dette landet som hyler om kvinners rettigheter, går stille i dørene når det gjelder overgrep begått av menn med utenlands bakgrunn, da spesielt muslimer. Disse " uvitende " feministene burde ta seg en tur inn på denne " fæle høyreekstremistiske " nettsiden Frieord og lese hva deres medsøstre utsettes for av en bestemt gruppe mennesker som trenger " beskyttelse fra helvetet " de flyktet fra. Horder av unge sterke menn er i ferd med å skremme vettet av befolkningen i de land de kommer til, uten respekt for verken landet/befolkningen og da spesielt den kvinnelige. Grøsser over utviklingen, for den etniske befolkningen er i ferd med å bli hjernevasket og handlingslammet.

20.10.2016 kl.12:51

Vanlig så setter jeg bloggene til Lily Bandehy høyt. Denne blogg skuffet meg.

For det første inneholder den feil.

Det var ingen fagdommere med på å frikjenne i Hemsedalsaken. Det var det legdommerne som gjorde.

Når bloggeren er så upresis da faller min grad av respekt. Det er domstolene som dømmer etter det som kommer frem under rettssaken. Heldig vis uten påvirkning fra media eller bloggere.

Når det gjelder beskrivelsen av en uønsket klem fra en mann blir jeg litt betenkt.

I min oppvekst så fikk man en real ørefik om man tok seg tilrette slik som beskrevet. Da var man ferdig med den saken.

I dag så blogger jentene eller springer til media som velvillig broderer ut slike saker.

99,99 % av menn driver ikke på slik som forfatteren beskriver!!

Det ser ut som damer/jenter elsker å beskrive slike historier.

ola nordmann

20.10.2016 kl.21:21

Når man man blir frikjent i en rettsak skal man ikke behøve bli dømt av div aviser å oppblåste feminister. Lattelig å i tillegg gi pris til denne skrullete jentungen som ikke kan innse att hun har gjort noe dumt uten å skylde på alle andre.

Viktoria

22.10.2016 kl.13:41

Jeg har lest bloggen din lenge, synes den er fantastisk og jeg er enig i det meste du skriver. Men jeg klarer ikke la være å kommentere på én ting:

at du ble inspirert til å skrive et innlegg om voldtekt basert på en middag der en mann du KJENNER ga deg en farvel-klem!

Ja, det er viktig å være obs på hverandres intime grenser. Men det er utrolig mange mennesker der ute som er den typen personer som generelt er glad i å gi en klem til folk. Han mente antakelig bare godt, og etterpå skriver du et innlegg om voldtekt inspirert av han?

Du har all din rett til å føle det ukomfortabelt hvis noen krysser intimsonen din, men det er ikke bra at spillerommet er såpass lite før man tenker i baner av voldtekt. Ja, vi skal være obs på grenser og kvinners rettigheter, men vi kan ikke rope ULV av ting som faktisk er uskyldig. Håper den aktuelle mannen slipper å se dette innlegget ditt, for det må være utrolig ubehagelig for han.

Lily Bandehy

04.11.2016 kl.04:45

Viktoria: kjære Viktoria. jeg gir og ta i mot klemmer og kyss på begge side av ansiktet fra alle mine venner og venninner. Jeg er vant til det fra jeg var ung. Men når jeg gir en normalt klem og skal snu meg for å gå , men ble hard klemt på nytt liker jeg ikke og kjenner ubehaget. mann kan forstår seg på ulike klem. Og det som er viktig at vi hadde truffet hverandre for første gang. hvis vi var venner i mange år var det noe annet.

Skriv en ny kommentar

hits